AI gecreëerde expositie in Breda zet voorbijgangers aan het denken!

Er hangt een nieuwe expositie in de 3sec.gallery van Graphic Matters. De expositie heet 'Things to do in the Summer', bedacht door Oliver Kartak en is gegenereerd door Artificial Intelligence. De expositie gaat over klimaatverandering en is tot en met begin december te zien in de 3sec.gallery in de Chassé Parking van Breda.


De zomer van 2023 brak alle temperatuurrecords, er woedden branden over de hele wereld en overstromingen verwoestten grote gebieden. Klimaatverandering is onmiskenbaar, maar toch steken we onze koppen in het zand en gaan we door zoals we altijd doen. Hij bedacht de fotoserie ‘Things To Do In Summer’: de zomer moet een leuk seizoen zijn, zelfs als die zich zo dodelijk tegen ons keert. 

Oliver Kartak (Wenen, 1968) werkt al 30 jaar op het gebied van merkidentiteit, communicatieontwerp, fotografie en filmregie. "Things To Do In Summer" is oorspronkelijk gemaakt voor Instagram, maar vanwege de zovele positieve reacties is het nu veel groter. Mensen begrijpen de waarheid achter het sarcasme en het lijkt bij hen aan te slaan omdat het niet prekerig is. 

Things To Do In Summer laat heftige situaties zien die als plezierig worden afgebeeld. Hiermee wil Olivier de mechanismen die we allemaal hebben ondermijnen. Mensen worden niet graag geconfronteerd met ongemakkelijke waarheden: je raakt hen door emoties te laten zien. Deze fotoserie creëert helderheid door op een sarcastische manier ‘lol’ uit te stralen. Met deze beelden schijnt Olivier licht op de financiële en industriële sectoren, die een kortetermijnvisie hebben en zich helemaal kapot lachen.

 

Oliver zijn woorden:"Maar niet alleen design zal veranderen door Ai, ik denk ook dat er nieuwe soorten kunst zullen ontstaan. Daar ben ik erg enthousiast over. Je kunt er niet aan ontsnappen, dus het is beter om ervan te leren dan om erdoor overspoeld te worden." 

Oliver Kartak en Graphic Matters nodigen iedereen uit om een kijkje te nemen naar de fotoserie in de 3sec.gallery en na te denken over wat er te zien is. Iedereen is welkom om op maandag 9 oktober aan te schuiven bij dit vraaggesprek. Het vindt plaats bij voormalig ‘Garage Otten’, dat momenteel een lesgebouw van Avans Hogeschool Breda is. 11.30 – 12.30 uur Engels gesproken Gratis toegankelijk voor iedereen                         Locatie: Garage Otten (hoek Claudius Prinsenlaan/Beverweg) 

In de 3sec.gallery krijgen de ontwerpers ruimte om te experimenteren. Sommigen doen dit door in series te werken, te spelen met het ritme of de verdeling van beeld, grote typografie, of te werken met technologie zoals audio of augmented reality. Per expositie is er ruimte voor 25 tot 100 posters op A0 formaat. Over Graphic Matters Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en/of sociaal kritische vormgevers zichtbaar. Met een beleefbare programmering worden vakgenoten en jongeren geprikkeld om samen kritisch te kijken naar visuele cultuur. Presentaties in een openbare context creëren ruimte voor dialoog. Daarnaast wordt hen de kans geboden om kennis en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen.